2011

POGGIA DORA
Porretta Terme (Bo)

Renovation of a Stone House in bologna's Apennines

previousnext previousnext
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>
<p><B>POGGIA DORA</B><BR>
Porretta Terme (Bo)</i><BR><BR>
Renovation of a Stone House in bologna's Apennines</p>

"Poggia, Dora!!" is the sentence that the farmer who used to live in this building shouted at his livestock. Before him, at the beginning of the 20th century, the building, located in the small village of Corvella, in the Apennines between Tuscany and Emilia, hosted an elementary school.
The building, spread over three floors, appeared completely plastered, but its historical context and the architecture of surrounding houses, let us think that its construction nature was different. And so it was: once all the façades of the building were sandblasted, the signs of the building past came to light. Walls were made of stonework from Montovolo, designed to be visible with angle irons and cornices in perfect conditions. The restoration project aimed at making the building suited to residential purposes and it was born with the will to reinterpret traditional building techniques combining them with modern ways of living. From this perspective, it became essential to apply a quite sensitive design approach, in order to be able to bring the building back to its original appearance and, at the same time, making it able to satisfy new needs. The will to give value to the building's internal volumes and its materiality led to a careful restoration of its stone elements, thanks to the work of local expert workers, and to the addition of new Cor-ten steel elements, which are in harmony with the building's anchor plates. On the ground floor and the first floor, there are a series of spaces composing the living area, in connection with the courtyard at the back, while the sleeping area is on the second floor. The whole project also included a careful study on sustainable energy performance, in order to bring back to its original environment a building that could actually fit in this context.